kLogg

mandag, april 17, 2006

Påsketur - innfasing av trening igjen.

Ja, da er påsken over. Vi har vært på fjellet og det har blitt mye fin familietid. Jentene på 4 og 2 har fått boltret seg på slalåmski. Det er imponerernde å se størstemann kjøre over hele fjellet med full kontroll i bakke og i heis. Minstemann vil så gjerne stå selv, men av sikkerhetsgrunner ender hun opp mellom bena mine. Vi hadde utrolig fine dager sammen.

Jeg har så smått begynt å trene igjen. Det begynte med korte ski og løpeturer som gradvis ble øket. Mange av skiturene var med pulk, så det ble ikke den store farten. Jeg merket i Spania at den aerobe kapasiteten var mer enn tilstrekkelig, og det tilskriver jeg vinterens skiløping. Jeg har fått stor tro på det som utholdenhetstrening.

Det fine med ski er at rolig langtur sonene er litt høyere enn løping, fordi det er mer muskelgrupper i aksjon. Det fine med det er at hjertet får trent seg, og hjertet er den viktigste muskel for oksygenleveranse til musklene.

Jeg er litt usikker på hvilken effekt en slik monsteruke faktisk hard. I forkant av uken reduserte jeg litt på treningsmengden for å få overskudd, og i etterkant har jeg lagt inn hviledager og redusert mengde, så over en tre ukers periode så er det faktisk marginalt hvor mye mer man får trent.

I tillegg går periodiseringen min ut på å strekke strikken kontrollert litt lenger hver uke, for så å slakke av. Disse syklene gjentas. Ved å strekke strikken veldig langt en uke så får man ikke den kontrollerte økningen, men utsetter seg istedet for skaderisiko.

Muligens blir også den etterfølgende periodiseringen lidende, da man kanskje ikke strekker strikken langt nok innen hver sykel.

Uansett blir det interessant å se fortsettelsen.

1 Comments:

  • Ketil - du er inne på noe jeg lurer mye på. Dette med Trenings-leir der man trener veldig mye over en-to uker - hva er effekten. Jeg vet Dave Scott hadde god erfaring med å overbelaste kroppen over 3 uker både i volum og intensitet. En forutsetning for å få utbytte må jo være at man ikke får skader av det, og også får hvilt nok, og at treningen etterpå ikke lider. Personlig er jeg veldig skeptisk - jeg tror kanskje at det kunne vært fint å få en hel syklus (4 uker) på et sånt opplegg, slik at man kunne trappet opp skikkelig underveis, og så hvilt, før man kom tilbake til hverdagen. En uke virker på meg for lite. Når du føler du vet mer setter jeg pris på å få dele innsikten. mvh Goldie

    By Anonymous Goldie, at 21 april, 2006 12:35  

Legg inn en kommentar

<< Home